طب آیورودیک

آیورودا به معنای علم زندگی و احتمالا از قدیمی ترین روش درمانی است . فلسفه این طب هم ظریف و هم پیچیده است . برای درمان فرد ، اولین قدم ، تعیین نوع سیستم متابولیکی یا دوشاهای فرد (dosha) است . سه دوشا وجود دارد : واتا ، پ، یتاو کافا و غلبه یکی از آنها بردیگری تعیین کننده گروه بندی ها می باشد . دوشاها نمای سلامتی یک فرد هستند که حاوی فیزیولوژی تمایلات ذاتی ، نقاط قوت ، ضعف و حساسیت به بیماری آن فرد هستند . پس از تشخیص بیماری ، روش های درمان به احتمال زیاد شامل پاکسازی بدن از سموم (اعم از عوامل محیطی ، باکتری ها و ویروس ها ی طبیعی )،تغییرات مناسب در رژیم غذایی ، مصرف گیاهان دارویی و مواد معدنی برای بازسازی مجدد بافت های بدن ، کنترل استرس با انجام فعالیت هایی مانند مراقبه (Meditation) ، تنفس عمیق و صدا درمانی اساسی در عدم تعال است و هدف متعادل کردن دوشاهای فرد است .
برخی معتقدند که چند تعادل فیزیولوژیکی و بروز بیماری دخیل هستند . ممکن است زمینه ی ارثی یک بیماری وجود داشته باشد و با بعضی عوامل محیطی تحریک شود و یا در حالی که چنین هنوز در رحم مادر است یابعضی فعالیت های مادر برانگیخته شود .
برخی از افراد معمولا به طور طبیعی به عادت یا رفتار ویژه ای مانند مصرف بیش از حد الکل ، پرخوری یا کار بیش از اندازه مبتلا هستند . بیماری ممکن است نتیجه نقص مادرزادی باشد که در طی تمایز جنین در رحم مادر ایجاد شده است . آلوده کننده های محیطی ، رژیم غذایی نامناسب یا خوردن غذاهای نامناسب بر اساس نوع دوشا می تواند باعث بیماری شود . هر دو شا ممکن است به تاثیرات فصلی نیز حساس باشد . آسیب های جسمی ، احساسی ، عدم تعادل الکتریکی و مغناطیسی در طول طناب نخاعی از جمله عواملی است که سلامتی را تحت تاثیر قرار می دهد.
بارزترین ویژگی نوع متابولیکی واتا ، تغییر پذیری است . این افراد فعال ، پر انرژی ، خیال پردار ، احساساتی ، مستعد الگوهای خواب نامنظم و مشکلات روده ای ، بیماری عصبی ونشانگان قبل از قاعدگی می باشند ، به سرما و خشکی حساسیت دارند و فصل آسیب پذیری آنها پاییز است . انواع پیتا ، قابل پیش بینی ، پرتکاپو ، قوی ، کارآمد ، خوش صحبت ، با عادات متعادل ، کم تحمل ، کم حوصله و متسعد تعریق زیاد بوده ، ممکن است هضم ضعیفی داشته باشند و به زخم ، التهابات پوستی ، هموروئید و سوزش قلب مبتلا شوند . در تابستان به آفتاب و گرما حساس هستند . کافا آرام ، پایدار ، محافظه کار ، با تمایل به تنبلی و به تعویق انداختن کارها است . آن ها به مدت طولانی می خوابند و در خواب حرکت می کنند ، خوردن، گوارش و هضم آن ها کند است و مستعد اضافه وزن ، حساسیت ، تجمع خلط در سینوس ها و ریه بوده و حساسیت زیادی به سرمای زمستان دارند .
مطلب مهم در طب آیورودایی ، طبقه بندی غذاها بر اساس ذائقه و دیگر خصوصیات درونی فرد وسپس استفاده از آن اطلاعات برای تنظیم یک رژیم مناسب برای هر دوشا است . مدارس طب آیورودایی اغلب داروشناسی آشپزی را در یک دوره آموزش می دهند . اعم از این که یک غذا شیرین ، ترش ، پر نمک ، پر ادویه ، تلخ و یا گس ، سنگین یا سبک ، جامد یا مایع ، خشک یا روغنی باشد و یا توانایی تولید گرما یا سرما را داشته باشد همه ی این موارد سلامتی فرد را تحت تاثیر قرار می دهند .
عامل تغییر شکل غذا در مرحله ای از هضم وجود دارد ، برای مثال تبدیل شیرین به تند ، همان طور که در مورد عسل اتفاق می افتد . عسل در زمان مصرف شیرین است ، ولی در مرحله ای از فرایند در بدن تند ( پرادویه ) می شود و از نظر سلامت تاثیر غذاهای شیرین را نخواهد داشت اثر دارویی یک وعده غذایی می تواند با اضافه یا کم کردن یک چاشنی یا گیاه تغییر کند . روش آیورودایی تغذیه ، مشاهده واکنش غذاهای مختلف در هر بیمار می باشد .
طب آیورودایی در درمان بیماری های متابولیکی و مرتبط با استرس یا بیماری های مزمن ، کاهش اثرات زیان بار جراحی و درمان های تضعیف کننده مانند شیمی درمانی بسیار موثر است . بسیاری از داروهای گیاهی آیورودایی از نظر بالینی آزمایش شده و به عنوان درمان بسیاری از بیماریها ثبت شده اند . برخی از مطالعات نشان داده اند که گیاه گاگول (Guggul) و عصاره درخت (Mukul myrrh) سطح کلسترول را پایین می آورد . برای مثال در مطالعه ای ۴۰ بیمار با کلسترول بالا به مدت هفته این گیاه را مصرف کردند . بعداز این دروه ، سطح کلسترول سرم تا ۲۱ ق ، تری گلسیرید تا ۲۷ ق کاهش و سطح کلسترول ۳۵ ق افزایش یافت . همچنین کاهشی در سطح LDL مشاهده شد . گاگول خاصیت ضد انعقادی دارد و از اکسیداسیون LDL کلسترول جلوگیری می کند . بیماری های دیگری که در مطالعات به درمان پاسخ دارند عبارت اند از اختلالات متابولیکی و غدد درون ریز ، بیماری های عصبی ، بیماری های معدی – روده ای ، بیماری های ذهنی ، التهاب سیستم عضلانی ، اسکلتی و پیشگیری از سرطان .

منبع : سلامت دیجیتال
1145
مطـالــب مرتـبــــط را بخوانید