محصولات آرایشی شمشیـری دولبـه
کراتینه کردن مو در آرایشگاهها و سالنهای امروزه امری معمول شده است که ادعای صاف کردن مو، رفع وز و بد حالتی مو میشود. این درمانها عمدتاً بر پایه ترکیبات بدون فرمآلدئید تبلیغ میشود.
وقتی شما از رنگ مو، ترکیبات برنزکننده، صاف کنندههای مو استفاده میکنید در واقع لیستی از مواد موجود در این ترکیبات را به کار میبرید ولی آیا این ترکیبات ایمن هستند؟
صاف کنندههای کراتینه
کراتینه کردن مو در آرایشگاهها و سالنهای امروزه امری معمول شده است که ادعای صاف کردن مو، رفع وز و بد حالتی مو میشود. این درمانها عمدتاً بر پایه ترکیبات بدون فرمآلدئید تبلیغ میشود ولی در یک بررسی مشخص شده که غلظت مواد شیمیایی بیش از نصف این گونه محصولات بالاست. تماس طولانی مدت با فرمالدئید میتواند منجر به بروز سرطان شود. و تماس با این ماده صافکننده هر چند ماه یک بار خطر بروز این تماس را کم نمیکند و واقعاً ریسک بالایی دارد.
توصیه میشود که از نرمکنندههایی که باعث خنثی شدن الکتریسیته ساکن مو میشود پس از آخرین بار شامپو کردن استفاده کنید. استفاده از اتوی مو هم در مواردی که میهمانی میروید میتواند کمککننده باشید.
رنگ موی دائمی
تحقیقات در مورد رنگ موها نتایج متفاوتی داشته است. بعضی مطالعات مطرح میکند که خانمهایی که مرتب موهایشان را رنگ میکنند مستعد بروز سرطان خون (لوسمی) یا لنفوما بخصوص در مورد رنگ موهای تیره میشوند ولی در برخی مطالعات دیگر ریسک بالایی گزارش نشده است. در برخی گزارشات ارتباطی بین سرطان سینه و رنگ مو اعلام نشده است و یا آن را تهدیدی در دوران بارداری به حساب نمیآورند ولی برخی از متخصصین توصیه میکنند که تا 3 ماهه دوم بارداری از رنگ مو استفاده نشود.
توصیه ما این است که رنگ موها با منشأ گیاهی از جمله حنا و برخی سبزیجات رنگدانهدار استفاده کنید. درست است که ممکن است رنگ ایجاد شده دوام رنگهای دائمی را نداشته باشد ولی حداقل شانس عوارض مواد شیمیایی را نیز نخواهد داشت. راهحل دیگر انجامهای لایت با کمک فویل یا کلاههای مخصوص است که اجازه نمیدهد رنگ به پوست سر شما برسد.
لنزهای تماسی
لنزهای رنگی که به جهت اصلاح دید شما استفاده نمیشود و صرفاً جنبه زیبایی دارد را بدون تجویز پزشک استفاده نکنید، چرا که این لنزها که اغلب در سالنهای آرایشی، فروشگاهها یا به صورت خرید آنلاین در دسترس هستند، نیازمند تطابق کامل با چشم شما بوده و به تمیز شدن مناسب و مراقبت کافی نیاز دارد و اگر به درستی استفاده نشود شانس آسیب چشم و عفونت ملتحمه و نهایتاٌ اختلال دید را به همراه دارد.
توصیه ما این است که اگر از رنگ مادرزادی چشمهایتان که زیباترین تطابق با چهره شما را دارد راضی نیستید لنزهای تخصصی طبق نظر چشم پزشک استفاده کنید و اگر دید چشمهایتان خوب نیست ابتدا معاینه چشم شوید. دکتر با تجویز یک لنز طبی مناسب به شما کمک خواهد کرد.
مصرف سرمهای تقویت مژه
لاتیسه یک داروی تقویت مژه است که به طور موقت مژهها را بلندتر و پرتر میکند. استفاده صحیح آن به ریشه مژه پس از 4ماه منجر به نتیجه خواهد شد. این مورد ممکن است مورد استقبال بسیاری واقع شود ولی باید از عوارض جانبی آن هم مطلع شوید. این دارو منجر به تیرهتر شدن پوست پلک اطراف چشم میشود و حتی ممکن است بخشی از عنبیه چشم شما نیز قهوهای یا تیرهتر شود.
توصیه ما این است که در موارد ضروری از مژه مصنوعی استفاده کنید البته آن هم بدون عارضه نیست، چرا که چسب مژه مصنوعی منجر به واکنش آلرژیک در پوست خواهد شد. هیچ مژه مصنوعی تاکنون مجوز FDA را برای کاشتهای دائمی نگرفته است و حتی خطراتی مثل کوری چشم را به همراه دارد.
در مورد ضد آفتابها توجه به این نکته ضروری است که به خصوص در فصول گرم از انواع ضعیف آن استفاده نکنید و با توجه به اثرات مضر اشعههای UVA و UVB از نوعی ضد آفتاب وسیع الطیف با حداقل Spf30 بهره برید تا ریسک سرطان پوستی و پیری زودرس را کاهش دهد.
هیدروکینون
هیدروکینون یک روشنکننده پوست است که معمولاً با تجویز پزشکان متخصص دردسترس است و انواع با قدرت کم آن نیز بدون نسخه در دسترس هستند. متخصصین پوست عموماً جهت کاهش لکهای تیره پوست یا لکهای پیری از آن بهره میگیرند. استفاده بیش از حد هیدروکینون منجر به تغییر رنگ پوست خواهد شد. مطالعات حیوانی ارتباط آن با سرطان پوست را مشخص کرده ولی در مطالعات انسانی چنین مواردی ثابت نشده است.
توصیه ما این است که از لیزرهای جوانسازی کننده که لایه خارجی پوست را برمیدارد و منجر به بهبود رنگ و تون پوستی میشود به جهت تسریع درمان لکها کمک گرفت. البته باید به درد، هزینه لیزر، زمان مورد نیاز برای بهبودی پوست و خطر جزئی تغییر رنگ پوست نیز توجه داشت.
سولاریوم
استنفاده مکرر از تختهای سولاریوم با افزایش ریسک ملانوم کشندهترین نوع سرطان پوست است. به علاوه تختهای سولاریوم با تشعشع اشعه UVA منجر به پیری زودرس، چروک و لکهای قهوهای پوست میشود. بنابراین با وجود ظاهر زیبا با آسیب پوست همراه است. توصیه این است که از لوسیونهای تیرهکننده پوست که عمدتاً شامل DHA که نوعی رنگ اضافه شده است که با آمینو اسیدهای سطح پوست واکنش نشان داده و باعث رنگ برنز موقتی خواهد شد، استفاده کنید. مصرف موضعی DHA مورد تأیید FDA است ولی باید مراقب انواع اسپری آنها باشید که وارد چشم یا مجاری تنفسی شما نشود و از طرفی ضدآفتاب را هم به کار ببرید چون این محصولات از نورآفتاب محافظت نمیکنند.
نگرانیهای مربوط به محصولات ناخن
محصولات مانیکور شامل طیف وسیعی از مواد شیمیایی از جمله فرمآلدئید، Phthalates، استون یا تولوئن است. این مواد منجر به تحریک پوست، چشم، بینی و مجاری تنفسی میشود. از طرفی انجام مانیکور و پدیکور میتواند با خطر عفونت باکتریایی یا قارچی خصوصاً در شرایط استفاده ناصحیح و غیر بهداشتی لوازم سالنی همراه باشد. توصیه ما این است که قبل از انجام مانیکور یا پدیکور در آرایشگاهها از شرایط بهداشتی سالن مطمئن شوید. قبل از انجام پدیکور، اپیلاسیون یا اصلاح موهای پا را انجام ندهید و اگر پوست شما زخم یا آسیب دیده است این کار را انجام ندهید و حتماً از کارنامه سلامت کارمندان سالن مطمئن شوید.
پارابن
پارابن معروفترین نگهدارنده است که در محصولات زیبایی، آرایشی، نرمکننده و محصولات مراقبت مو یافت میشود. یک مطالعه نشان داده، پارابن در بروز تومور سینه نقش داشته ولی این که علت اصلی بروز آن است مشخص نیست. سایر مطالعات مطرحکننده این موضوع است که ارتباط بروز سرطان سینه و میزان پارابن نامحتمل است. با توجه به شک به این موضوع بهتر است از محصولات آرایشی و بهداشتی فاقد پارابن استفاده نماییم. محصولات آرایشی بدون نگهدارنده به سرعت خراب میشوند ولی میتوان از محصولات آرایشی استفاده کرد که از ویتامین C و ویتامین E به عنوان نگهدارنده استفاده میکنند.
نگهدارندهای مواد آرایشی پس از مدتی از بین رفته و منجر به رشد باکتری میشوند. معمولاً راهنمای کاربرد محصولات آرایشی به شکل زیر است:
کرم پودر، یک سال- سایه چشم، پودر و رژگونه، دو سال- رژ لب، یکسال- ریمل، 4 – 3 ماه.
این در مورد محصولات چشم باید دقت بیشتری رعایت شود چون منجر به عفونت چشم خواهد شد. موارد آرایشی معدنی (Mineral) با توجه به فیلترهای تحریککننده کمتر و همچنین مواد نگهدارنده کمتر بهتر از انواع غیر معدنی هستند ولی در برخی از آنها نیز مواد آلرژن که میتواند افراد حساس را تحریک کند دیده میشود. اغلب در ساختمان این محصولات ضد آفتاب با وجود ترکیباتی مثل تینانیوم دیاکساید یا زینک اکساید یافت میشود.
در مورد ضد آفتابها توجه به این نکته ضروری است که به خصوص در فصول گرم از انواع ضعیف آن استفاده نکنید و با توجه به اثرات مضر اشعههای UVA و UVB از نوعی ضد آفتاب وسیع الطیف با حداقل Spf30 بهره برید تا ریسک سرطان پوستی و پیری زودرس را کاهش دهد.