
تغذیه سالمندان از منظر طب سنتی ایران
یک متخصص طب سنتی تغذیه سالمندان در طب سنتی ایران را تشریح کرد.
روشنک مکبری نژاد درباره تغذیه سالمندان در طب سنتی ایران اظهار داشت: جمعیت سالمندان در سال ۹۰ به ۲/۸ درصد جمعیت کشور رسیده است.
به گفته وی براساس برآورد جمعیت شناسی در پایان چشم انداز ۲۰ ساله به ۷/۱۴ درصد جمعیت کشور میرسد. تغذیه یکی از مهمترین عوامل سلامت در دوره سالمندی است. وضعیت تغذیهای بد سبب افزایش بستری شدن در بیمارستان، عوارض، مرگ و میر و کاهش کیفیت زندگی سالمندان است.
این متخصص طب سنتی افزود: از دیدگاه طب سنتی ایران به دلیل مزاج سرد و خشک در دوره سالمندی، تدابیر تغذیهای آنها توصیه به خوراکیهای گرم و تر و پرهیز از غذاهای تولید کننده بلغم و سودا مانند بادمجان، هندوانه، خیار و …است.
مکبری نژاد ادامه داد: در منابع طب سنتی، تغذیه دوران سالمندی از نظر کمیت و کیفیت تغذیه با توجه به مشکلات شایع این دوران مانند یبوست، ضعف عمومی بدن، ضعف گوارش و… طراحی شده است.
وی بیان داشت: به این منظور مصرف غذا به دفعات بیشتر و یا مقدار کم تر برای تامین انرژی لازم روزانه است. غذاهایی که از نظر کمیت کم و از نظر کیفیت بالا و با هضم و دفع سریع باشند مانند زرده تخم مرغ آب پز، آب گوشت، گوشت بره، جوجه مرغ و خروس، کبک، نان خوب پخته شده با مقدار متوسط نمک ذکر شده است. از مرباها، مربای زنجبیل پرورده به دلیل تقویت قوای جنسی، کلیه، مثانه و گوارش مفید است.
این متخصص طب سنتی اضافه کرد: از گروه سبزی و صیفی جات، کاهو به دلیل اثرات خواب آور) با ادویه جات گرم، کرفس، کمی تره، برگ چغندر، آب چغندر مطبوخ و سیر توصیه شده است.
مکبری نژاد افزود: میوههایی مانند انجیر تازه و خشک و آلو ( به دلیل ایجاد لینت مزاج)، انگور و از گروه خشکبار مویز با مغز گردو و بادام مفید است هم چنین توصیه به مصرف شیر جوشیده شده با کمی زنجبیل یا عسل شده و برای رفع یبوست غذاهای ملیین مانند شوربای مرغ یا چغندر یا کلم، شیره جو با تخم کافشه، آب کلم توصیه شده است.
وی خاطرنشان کرد: رعایت تدابیر غذایی راهکاری در دسترس، کم هزینه, موثر و با پذیرش خوب از جانب سالمندان است. به طوریکه بسیاری از مشکلات سالمندی با رعایت این تدابیر برطرف شده و سالمند بینیاز از مصرف دارو یا سایر روشهای درمانی میشود. لذا آموزش این توصیهها به سالمندان گامی برای بهبود کیفیت زندگی آنها است.