
جای خالی آموزش های قبل از ازدواج
نگاهی به آخرین آمار سازمان ثبت احوال نشان می دهد برای ۹ ماهه سال ۱۳۹۴ به ازای هر ۴٫۳ مورد ثبت ازدواج، یک طلاق به ثبت رسیده است. آماری که اگر بخواهیم نگاه دقیق تری به آن داشته باشیم در می یابیم به طور میانگین در هر ساعت ۱۸٫۶ مورد طلاق در کشور ثبت می شود که این آمار به معنای فروپاشی یک خانواده ایرانی در هر سه دقیقه است.
در حالیکه طی سالیان اخیر بسیاری ازمردم مشکلات اقتصادی را دلیلی برای افزایش آمار طلاق و افزایش سن ازدواج می دانند، نکته قابل توجه که طی این سال ها کمتر به آن توجه شده، اهمیت یادگیری مسائل بنیادین ازدواج برای داشتن یک زندگی سالم است. در واقع اگر بتوان ازدواج را و دلایل ازدواج را و نیازهای زوجین برای داشتن یک ازدواج سالم و خوب را از مدت ها قبل حتی از دوران راهنمایی و دبیرستان جزو سرفصل های درسی مدارسمان کنیم، می توان گفت راهکاری برای حل بحران ازدواج و طلاق در ایران مطرح شده است.
ازدواجی سالم است که زوجین به آرامش برسند
زندگی کردن همچون در یک جاده رانندگی کردن است. اگر آموزش رانندگی ندیده باشیم نمی توانیم به سلامت به مقصد برسیم. به مقصد زندگی رسیدن نیازمند آموزش هایی است که در پرتو مشاوره های صحیح و اصولی می توان به آن دست یافت.
دکتر مسعود غفاری، روانشناس در همین خصوص با اشاره به آنکه همه آنانی که امروز به راحتی از هم جدا می شوند چند ماه پیش از عروسی این گمان را داشتند که بهترین شانس و فرصت برای یکدیگرند می گوید: ازدواج مقوله آموختنی است و باید یادبگیریم چطور ازدواج کنیم تا ازدواج خوب و مناسبی داشته باشیم.
در حالی که این روزها ازدواج های ایرانی قاعدتا از یک شیوه خاص که همان دیدن دختر و پسر و جذب آنی خلاصه می شود می توان گفت نتایج و آمار نشان می دهد این نوع مدل ازدواج نیاز به واکاوی داشته و باید شیوه های بهتری را جستجو نمود.
بر پایه اطلاعات منتشر شده از طرف سازمان ثبت احوال کشور، در ۹ ماهه سال ۱۳۹۴، ۳۹٫۸ درصد از کل طلاقهای ثبت شده در مناطق شهری مربوط به خانوادههایی است که کمتر از ۴ سال از شروع زندگی مشترکشان گذشته است که این شاخص در مناطق روستایی کشور ۴۹٫۴ درصد از کل طلاقهای ثبت شده است.
غفاری در همین خصوص با بیان اینکه وقتی دو فرد با یکدیگر ازدواج می کنند باید بدانند که بین عمر کردن و زندگی کردن تفاوت وجود دارد، ادامه می دهد:زندگی فرآیندی است که باید در آن به چهار مقوله امنیت، آرامش، رشد و نشاط دست پیدا کنیم و اگر جوان ها آموزش های لازم برای تحقق این چهار مقوله را ندیده باشند، ازدواج ها در همان سال های اول به طلاق منجر می شوند.
در حالیکه مقوله امنیت در دیدگاه روانشناسان خود به امنیت جانی ، روانی، مالی، خانوادگی، شغلی، سیاسی و اجتماعی تقسیم می شود، این روانشناس ازدواج سالم را ازدواجی می داند که طی آن زوجین به امنیت جانی ، مالی و روانی و خانوادگی برسند.
طلاق پنهان و آشکار در جامعه رو به افزایش است
اما در حالی آمار ازدواج و طلاق در کشور وضعیت نا به سامانی دارد که جامعه شناسان نیز دلیل افسارگسیختگی این پدیده اجتماعی را آماده نبودن زوجین برای ازدواج می دانند.
در روزگاری که ما انسان ها برای ساده ترین امورروزانه زندگی خود ساعت ها آموزش می بینیم، عجیب است که یکی از سرنوشت سازترین مراحل زندگی خود را بر مبنای احساس و تصمیم لحظه ای تجسم می بخشیم.
محمد جمشیدی، جامعه شناس در گفت و گو با نوآوران با بیان اینکه دو فرد که می خواهند با یکدیگر ازدواج کنند باید اطلاعاتی راجع به رشد علمی و شناختی، رشد اجتماعی، فرهنگی و ارتباطی ، رشد عاطفی،احساسی و هیجانی، رشد اخلاقی، رشد مالی، ورزش ، هنری ، سیاسی ، ارضای جنسی و تندرستی و سازگاری یکدیگر داشته باشند، ادامه می دهد: مراجعه به مشاورین مجرب می تواند جوانان را در داشتن یک انتخاب درست کمک کند.
او با تاکید بر اینکه کودکان و نوجوانان ما به دلیل ساختار آموزشی جامعه در خصوص مسائل ازدواج بسیار بی دانش هستند،ادامه می دهد: تعریف ازدواج بسیار گسترده تر از معنای زناشویی دو فرد است و تا هنگامی که در جامعه صرفا به این دیدگاه توجه شود ازدواج ها به توفیق چندانی نرسیده و در بسیاری مواقع مشکل آفرین می شوند.
دراین راستا طلاق پنهان را باید موضوعی دانست که بسیاری از خانواده های ایرانی با آن مواجه بوده و آن را لمس می کنند.
جمشیدی در بیان دلایل طلاق پنهان در جامعه می گوید: جامعه ایران هیچ گاه بر طبق اصول و قواعد مشخص ازدواج نکرده و همین عاملی برای نارضایتی زوجین می شود. در حالیکه می توان گفت در بسیاری از زندگی های امروزی طلاق پنهان دیده می شود و زندگی افراد تنها به خاطر فرزندانشان به صورت ظاهری حفظ می شود.
در نهایت . . .
در حالیکه مشاوره دادن در ایران آنچنان که باید و شاید جا نیفتاده است باید دلیل بسیاری از معضلات اجتماعی را نبود همین مشاور آگاهی دهنده در بطن خانواده ها دانست. ازدواج هایی که بر مبنای سنت و تجربه و بدون بهره بردن از دانش روز اتفاق می افتند آبستن حوادث بسیاری هستند که حل هر کدام از آنها نیازمند توان و نیروی بسیار است. حوادثی که هر کدام به نوبه خود در دنیای مدرن امروز می تواند بهانه ای برای طلاق
و جدایی باشد.